MA TE mit eszel?

„MA TE mit eszel?” – címmel új ismeretterjesztő sorozatot indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Mennyi igaz abból, hogy a „superfood” mindenre gyógyír? Valóban egészségesebb-e a drágább? Mit jelent a rövid és a hosszú ellátási lánc? Mi történik a hússal, amikor túlsütjük? Ezek a kérdések nem csupán elméleti természetűek – mindannyian nap mint nap döntéseket hozunk a konyhában, sokszor divatok, reklámok, és egyéb információk alapján. Ezt a döntési folyamatot szeretné megkönnyíteni a „MA TE mit eszel?” című új, tudományos alapokon nyugvó ismeretterjesztő sorozat, amely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gondozásában valósul meg, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával.

A MATE projektjének célja, hogy közérthető, mégis tudományosan megalapozott információkkal segítse a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. De nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. A szeptemberben induló filmsorozat 12 epizódon keresztül dolgozza fel az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket. Minden epizód három jól elkülöníthető részből épül fel. Elsőként egy ismert táplálkozási tévhit és annak tudományos cáfolata kerül bemutatásra. Ezt követően a MATE élelmiszertudományi kutatásainak eredményei kapnak szerepet, közérthető nyelven. Végül az epizódot egy gasztronómiai érdekesség, gyakorlati tanács vagy főzési technika zárja.

A MATE projektjének tartalmai több csatornán is elérhetők: YouTube: @MATEUniversity, Facebook / Instagram / TikTok / LinkedIn: @mateuniversity

Sajtóközlemények

Tartalom megjelenítő

MA TE mit eszel? Mit jelent a hústartalom a húskészítményeknél?

Létrehozva: 2025 szeptember 12.

MA TE mit eszel? Mit jelent a hústartalom a húskészítményeknél?

Hogyan lehet kiszámítani egy húskészítmény hústartalmát? Milyen jelöléseket találunk a termékeken a hús mennyiségére vonatkozóan? Milyen szabályozás teszi lehetővé az egységes és ellenőrizhető hústartalom-meghatározást? Mennyire fontos a magyar eredet a húsféléknél és a feldolgozott húsoknál? Újra jelentkezik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával létrejött – új, tudományos alapokon nyugvó ismeretterjesztő sorozata, a „MA TE mit eszel?”. A legújabb adásban ezúttal a húskészítményekkel, valamint a hústartalommal foglalkozunk.

A sorozat harmadik epizódjából kiderül, hogy egészen pontosan mi minősül húsnak, illetve, hogy mit jelent egy-egy állatfaj említése a húskészítmények megnevezésében (pl.: szarvaskolbász, sertéspárizsi). Bemutatásra kerül, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szerint milyen minőségi és gyártási előírásokat és követelményeket kell betartaniuk a gyártóknak a húskészítmények előállításánál. Szakértőink a QUID-módszert is ismertetik, amely segít meghatározni egy-egy húskészítmény hústartalmát. Szólnak arról is, hogy hogyan kell értelmezni, amikor a címke szerint egy, például 100 grammos készítmény előállításához 150 gramm húst használtak fel. Megtudhatjuk azt is, hogy mit jelent az MSM, azaz a csontokról mechanikusan lefejtett hús, illetve fény derül arra is, hogy milyen különbségek vannak az egyes sonkák, felvágottak, kolbászok, szalámik között. Végül a nézők megismerhetik a virslikészítés helyes módját.


A MATE a kisfilmjeiben közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. A sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol a sorozatok témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.

A sorozat célja az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.

A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének vezető oktatója.

 

 

 

YouTube videók