MA TE mit eszel?

„MA TE mit eszel?” – címmel új ismeretterjesztő sorozatot indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Mennyi igaz abból, hogy a „superfood” mindenre gyógyír? Valóban egészségesebb-e a drágább? Mit jelent a rövid és a hosszú ellátási lánc? Mi történik a hússal, amikor túlsütjük? Ezek a kérdések nem csupán elméleti természetűek – mindannyian nap mint nap döntéseket hozunk a konyhában, sokszor divatok, reklámok, és egyéb információk alapján. Ezt a döntési folyamatot szeretné megkönnyíteni a „MA TE mit eszel?” című új, tudományos alapokon nyugvó ismeretterjesztő sorozat, amely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gondozásában valósul meg, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával.

A MATE projektjének célja, hogy közérthető, mégis tudományosan megalapozott információkkal segítse a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. De nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. A szeptemberben induló filmsorozat 12 epizódon keresztül dolgozza fel az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket. Minden epizód három jól elkülöníthető részből épül fel. Elsőként egy ismert táplálkozási tévhit és annak tudományos cáfolata kerül bemutatásra. Ezt követően a MATE élelmiszertudományi kutatásainak eredményei kapnak szerepet, közérthető nyelven. Végül az epizódot egy gasztronómiai érdekesség, gyakorlati tanács vagy főzési technika zárja.

A MATE projektjének tartalmai több csatornán is elérhetők: YouTube: @MATEUniversity, Facebook / Instagram / TikTok / LinkedIn: @mateuniversity

Sajtóközlemények

Tartalom megjelenítő

MA TE mit eszel? Hamis a baba? – Élelmiszerhamisítás

Létrehozva: 2025 szeptember 22.

MA TE mit eszel? Hamis a baba? – Élelmiszerhamisítás

Mit jelent az élelmiszerhamisítás és hogyan lehet harcolni ellene? Hogyan tudjuk kimutatni laboratóriumi és otthoni körülmények között például egy méz vagy fűszerpaprika esetében, hogy eredeti vagy hamis? Milyen teendők vannak élelmiszerhamisítás esetén, illetve kinek és milyen formában jelezheti ezt a fogyasztó vagy egy vállalkozás? Mit lehet tenni a fogyasztói bizalom megőrzése érdekében, hiszen egészségügyi kockázatai is lehetnek a hamisított élelmiszer fogyasztásának? Ezen a héten is új adással jelentkezik a „MA Te mit eszel?”, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tudományos ismeretterjesztő sorozata, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával jöhetett létre. Ezúttal az élelmiszerhamisítás, a leggyakrabban hamisított élelmiszerek, valamint az áldozattá válás elkerülésének lehetőségei lesznek terítéken.

Sorozatunk immáron negyedik epizódjában szakértő kollégáink számos tévhitről, az élelmiszerhamisítás motivációiról és módszereiről rántják le a leplet. Az adásból többek között kiderül az is, hogy a kikristályosodó méz vagy a színében fakuló pirospaprika korántsem egyértelmű jelei a hamisításnak, de arról is szót ejtenek szakértőink, hogy a drágább termékek sem mindig biztonságosak ilyen szempontból. Bemutatásra kerül, hogy az élelmiszerek útjának nyomon követése hogyan biztosítja a fogyasztók számára a teljes termékinformációt, és segít megelőzni a hamisított élelmiszerek megvásárlását. Az ismeretterjesztő filmből és podcastból kiderül az is, hogy a leggyakoribb élelmiszercsalási módok közé sorolhatjuk a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő meghosszabbítását, átírását, termékek átcímkézését.


A MATE közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. Nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol a sorozatok témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.


A sorozat célja az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, véleményezhetik a látottakat, hallottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nem csak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.

A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.

 

YouTube videók