MA TE mit eszel?

„MA TE mit eszel?” – címmel új ismeretterjesztő sorozatot indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Mennyi igaz abból, hogy a „superfood” mindenre gyógyír? Valóban egészségesebb-e a drágább? Mit jelent a rövid és a hosszú ellátási lánc? Mi történik a hússal, amikor túlsütjük? Ezek a kérdések nem csupán elméleti természetűek – mindannyian nap mint nap döntéseket hozunk a konyhában, sokszor divatok, reklámok, és egyéb információk alapján. Ezt a döntési folyamatot szeretné megkönnyíteni a „MA TE mit eszel?” című új, tudományos alapokon nyugvó ismeretterjesztő sorozat, amely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gondozásában valósul meg, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával.

A MATE projektjének célja, hogy közérthető, mégis tudományosan megalapozott információkkal segítse a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. De nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. A szeptemberben induló filmsorozat 12 epizódon keresztül dolgozza fel az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket. Minden epizód három jól elkülöníthető részből épül fel. Elsőként egy ismert táplálkozási tévhit és annak tudományos cáfolata kerül bemutatásra. Ezt követően a MATE élelmiszertudományi kutatásainak eredményei kapnak szerepet, közérthető nyelven. Végül az epizódot egy gasztronómiai érdekesség, gyakorlati tanács vagy főzési technika zárja.

A MATE projektjének tartalmai több csatornán is elérhetők: YouTube: @MATEUniversity, Facebook / Instagram / TikTok / LinkedIn: @mateuniversity

Sajtóközlemények

Tartalom megjelenítő

MA TE mit eszel? – Allergének nyomában

Létrehozva: 2025 október 03.

MA TE mit eszel? – Allergének nyomában

Ismét új adással jelentkezik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tudománynépszerűsítő sorozata. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával létrejött „Ma Te mit eszel?” legújabb epizódjában az allergének nyomába eredünk.

A műsorban szakértőink elmagyarázzák a különbséget táplálékintolerancia és az allergia között, mindemellett felhívják a figyelmet az allergének okozta – esetenként egészen súlyos – tünetekre. Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, amikor az immunrendszer reagál bizonyos élelmiszerekre. Allergiás reakciókat már kis mennyiségben is kiválthat egy-egy élelmiszer-összetevő, ha arra érzékeny valaki. A tünetek lehetnek enyhék, például viszketéssel vagy kiütéssel járnak, de lehetnek súlyosak is, például hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, esetenként anafilaxiás sokk is felléphet.  Az Európai Unióban 14 élelmiszer-összetevőt határoztak meg, amelyek allergénforrások. Ezeket kötelező az élelmiszerek csomagolásán jelölni , üzletekben, vendéglátóhelyeken jól látható helyen elhelyezni. Ezek azok ugyanis, amelyek az emberek túlnyomó többségénél az allergiás tünetek kiváltásáért felelnek. Szakértőink beszélnek a keresztallergénekről is, például a pollenek és gyümölcsök kapcsolódásairól is. Az allergia kezelésének elsődleges módja az immunválaszt kiváltó élelmiszerek elkerülése.


  A MATE filmsorozata közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. De nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol a sorozatok témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.

A sorozat célja az, hogy párbeszédet indítson. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.
A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.

 

 

YouTube videók