MA TE mit eszel?

„MA TE mit eszel?” – címmel új ismeretterjesztő sorozatot indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Mennyi igaz abból, hogy a „superfood” mindenre gyógyír? Valóban egészségesebb-e a drágább? Mit jelent a rövid és a hosszú ellátási lánc? Mi történik a hússal, amikor túlsütjük? Ezek a kérdések nem csupán elméleti természetűek – mindannyian nap mint nap döntéseket hozunk a konyhában, sokszor divatok, reklámok, és egyéb információk alapján. Ezt a döntési folyamatot szeretné megkönnyíteni a „MA TE mit eszel?” című új, tudományos alapokon nyugvó ismeretterjesztő sorozat, amely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gondozásában valósul meg, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával.

A MATE projektjének célja, hogy közérthető, mégis tudományosan megalapozott információkkal segítse a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. De nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. A szeptemberben induló filmsorozat 12 epizódon keresztül dolgozza fel az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket. Minden epizód három jól elkülöníthető részből épül fel. Elsőként egy ismert táplálkozási tévhit és annak tudományos cáfolata kerül bemutatásra. Ezt követően a MATE élelmiszertudományi kutatásainak eredményei kapnak szerepet, közérthető nyelven. Végül az epizódot egy gasztronómiai érdekesség, gyakorlati tanács vagy főzési technika zárja.

A MATE projektjének tartalmai több csatornán is elérhetők: YouTube: @MATEUniversity, Facebook / Instagram / TikTok / LinkedIn: @mateuniversity

Sajtóközlemények

Tartalom megjelenítő

MA TE mit eszel? Élelmiszerkönyv fogyasztói szemmel

Létrehozva: 2025 október 10.

MA TE mit eszel? Élelmiszerkönyv fogyasztói szemmel

A „Ma Te mit eszel?” legújabb adásában a Magyar Élelmiszerkönyvről és az élelmiszerek csomagolásain található jelölésekről tudhatnak meg többet nézőink. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programja által támogatott – tudománynépszerűsítő sorozatának célja, hogy közérthető nyelven, mégis tudományosan megalapozott információkkal segítse a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában.

Legújabb epizódunkból kiderül, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv a hazai forgalmazású élelmiszerek és élelmiszer-összetevők csoportjainak, illetve egyes élelmiszereknek a minőségére, biztonságára és jelölésére, valamint vizsgálatuk során alkalmazandó módszerekre vonatkozó szabályozások gyűjteménye. Az Magyar Élelmiszerkönyvben megtalálható kötelező érvényű előírásokat és irányelveket akkor kell alkalmaznia egy gyártónak, ha a termékét szeretné az irányelvben jelölt módon elnevezni. - szakértőink bemutatják néhány élelmiszerelnevezés-követelményei, mint például a párizsi, a virsli a különböző százalékos gyümölcstartalmú gyümölcslevek. Továbbá kitérnek a különleges minőségi jelöléssel ellátható termékekre is, mint például a bejgli, t.


A Magyar Élelmiszerkönyv gondozásával kapcsolatos munka szakmai irányítása, a kidolgozott előírások és irányelvek elfogadása a 15 fős Magyar Élelmiszerkönyv Bizottságban zajlik. A Bizottság munkájában a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének munkatársai is aktív szerepet vállalnak.

A „MA TE mit eszel?” filmsorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast- beszélgetés is, ahol a sorozatok témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei. A sorozat célja az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, és témákról szavazhatnak. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.

A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.

Forrás: https://magyarelelmiszerkonyv.hu/

 

 

 

YouTube videók