Hírek

Tartalom listázó

Létrehozva: 2025 március 04.

Sikeresen lezajlott a Húsipari Szakmai Nap a MATE Budai Campusán

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Budai Campusán tartották meg a húsipar aktuális kérdéseit és jövőbeli trendjeit taglaló Húsipari Szakmai napot, 2025. március 4-én. A rendezvényen Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára, valamint Boromisza Zsombor, a MATE Budai Campusának főigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket.

Az elmúlt 3-4 év cselekvési kényszerbe hozott bennünket. Az állategészségügyi problémák, a madárinfluenza és egyéb megbetegedések arra ösztönöztek bennünket, hogy fogjunk össze. Rajtunk múlik, hogy ezekből a helyzetekből hogyan állunk fel. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy a gazdaság szereplői a maguk portálján megfelelően tudjanak működni. Az önök munkája nélkül viszont semmit nem ér, éppen ezért nagyon hálásak vagyunk, hogy eljöttek” – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacáért felelős helyettes államtitkára.

Dr. Boromisza Zsombor, a Budai Campus főigazgató-helyettese hozzátette: „ A hagyományok és a közösség jelen esemény szervezésében részt vevő Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet között nagyon komoly hagyományok vannak. Az élelmiszeripar gazdasági és stratégiai ágazata alapvető emberi szükségletek kielégítését biztosítja, miközben jelentős a munkahelyteremtő és GDPR-növelő szerepe is. A biztonság fenntartása, az élelmiszerpazarlás csökkentése, a fenntartható bevezetési módszerek bevezetése kulcsfontosságú a klímaváltozás és a népességnövekedés globális témakörei szempontjából.

A rendezvényt Dr. Szalay Orsolya, a Nébih Termékpálya Ellenőrzési Igazgatóságának vezetője nyitotta meg, aki az élelmiszer-export legújabb kihívásait és aktualitásait ismertette, beleértve a járványok és ellenőrzési szemlék hatását.


 

A nap folyamán Horváth Ferenc, a Spar Magyarország cégvezetője osztotta meg a hús- és baromfiipar jövőbeni trendjeit lokális és globális perspektívából, majd Krzyzewsky Nóra, a Bonafarm Csoport minőségirányítási igazgatója gyakorlati szempontokat ismertetett az élelmiszeripari termékfejlesztések kapcsán.

Délután Dr. Mednyánszky Zsuzsanna, a MATE Táplálkozástudományi Tanszékének egyetemi docense a húsfehérjék és alternatív források tudományos és gyakorlati megközelítéseit mutatta be, míg Majzinger Koppány, a MATE PhD hallgatója a baromfiipar számára fontos problémamegoldó megközelítéseket osztotta meg.

A szakmai nap zárásaként egy panelbeszélgetésre került sor a húsipari oktatás kihívásairól, fejlődéséről és jövőbeli irányairól.

A rendezvény sikeres lebonyolítása lehetőséget biztosított arra, hogy a húsipari szektor kulcsszereplői megosszák tapasztalataikat és szakmai tudásukat, valamint közösen gondolkodjanak a jövő kihívásairól és lehetőségeiről.