Hír - Budai Campus
Hírek
Tartalom listázó
Létrehozva: 2025 március 14.
Megrendezésre került a XXI. Synvino Szőlész-Borász Találkozó és Borverseny Siófokon
2025. március 13-án Siófokon rendezték meg a Synvino által szervezett XXI. Szőlész-Borász Találkozót, amely a hazai borászatok számára nem csupán versenyt, hanem kiváló szakmai tapasztalatcserét is jelentett. Az eseményen Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campus főigazgatója, egyben a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója a borverseny szakmai zsűrijének elnöke adta át a díjakat a legjobb borászatoknak.
„A rangos verseny egyrészt lehetőséget teremt számukra, hogy akár már az előző évjáratú boraikat megmérettessék, másrészt a rendezvény jó alkalmat teremt a szakmai tapasztalatcserére is az új trendeket, valamint a szőlővel és borral kapcsolatos kérdéseket illetően”, mondta Dr. Varga Zoltán, a Syngenta termékmenedzsere a siófoki díjátadón.
Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, , a borverseny szakmai zsűrijének elnöke kifejtette: „A versenyre nevezett borokból egyértelműen látszik, hogy a 2024-es évjárat kifejezetten jó lett. A világfajták – a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Merlot nemcsak a tavalyi, hanem a régebbi évjáratokban is abszolút jól szerepeltek, hozzák a minőséget. Ami nagyon érdekes, hogy az új, innovatív fajták, mint például a Hibernal is kitűnő lett, úgyhogy van jövő a szőlészetben.”
A borversenyre 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről, a zsűri összesen 226 fehérbort, 121 vörösbort és 53 rozét értékelt.
Az idei verseny egyik legnagyobb újdonsága a legjobb pezsgő díja volt, amelyet a Gedeon Birtok Kft. 2023-as Chardonnay, Pinot blanc, Sauvignon blanc pezsgője nyerte el.
A díjátadón többek között a Kiss István Pincészete 2017-es 6 puttonyos Sárgamuskotály aszúja és az Ikon Borászat 2024-es Ikon Sauvignon Blanc-ja is aranyminősítést kapott. Emellett a Sauska Pincészet 2020-as Cuvée 7 vörösbora is kiemelkedett a versenyen.
A rendezvény színvonalát két érdekes előadás emelte: Dr. Varga Zoltán, a Syngenta termékmenedzsere a 2024-es növényvédelmi tapasztalatokat osztotta meg, míg Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a borverseny szakmai zsűrijének elnöke a borászatban alkalmazott alkoholcsökkentési eljárásokat és a globális melegedés hatásait mutatta be.
A borversenyt követően a résztvevők egy elegáns vacsora mellett kóstolhatták meg a nevezett borokat. Az esemény sikerességét tovább növelte, hogy a verseny több mint 100 aranyminősítést és számos egyéb díjat osztott ki a legjobb borászatoknak.